Is mijn kerstpakket beter dan het Bijenkorf kerstpakket?

Er is ieder jaar wel een bedrijf dat blundert met kerstpakketten, en daar een berg negatieve publiciteit mee oogst. Dit jaar zijn de kerstpakketten van de Bijenkorf slecht ontvangen. Medewerkers van de Bijenkorf dreigen met grote staking. Als goedmakertje koos de Bijenkorf voor een U-turn en gaf hun (teleurgestelde) personeel een week later alsnog een cadeaubon t.w.v. € 50.

Het kerstpakket voor medewerkers van de Bijenkorf gaat viral vanwege hun opmerkelijk gierige keuze

Je worst-nightmare scenario als verantwoordelijke inkoper van kerstpakketten? Negatieve publiciteit op social media dankzij het kerstpakket dat jij hebt uitgekozen. Dat is wat er op dit moment gebeurd met de Bijenkorf. Want de kerstpakketten van dit luxe warenhuis gaan viral op Tik Tok, en niet omdat ze zo fan-tas-tisch goed gekozen zijn. De medewerkers van de Bijenkorf voeren al sinds eind september actie voor een betere cao en hogere salarissen. Ze hebben inmiddels al acht dagen gestaakt. Ook met Black Friday 2022 staakte het winkelpersoneel.

bijenkorf kerstpakket tiktok viral

Waarom gaat het Bijenkorf kerstpakket viral?

Het begon allemaal met Bijenkorf-medewerker Aylin die op TikTok haar karige kerstpakket unbox video deelde. De ironie druipt ervan af, ook bij andere collega’s van de Bijenkorf die unboxing video’s delen van hun kerstpakket. Wat volgde is een overvloed aan kerstpakket unboxing video’s op TikTok van mensen die wel tevreden zijn met hun kerstpakket.

https://www.tiktok.com/@aylin.fakili/video/7174467726163873029?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7172181835752752646

Inhakers

Erger dan de Bijenkorf kan het niet, begint iemand werkzaam in de zorg, als hij zijn eigen pakket openmaakt. En zo passeren ook de kerstpakketten van Xenos, Plus supermarkten en vele andere werkgevers de revue. Ook opvallend is het filmpje van Francien Regelink, verantwoordelijk voor de inkoop van kerstpakketten van uitzendbureau Timing. In haar Tik Tok video probeert ze de Bijenkorf te overtuigen hoe je het kerstpakket inzet om je personeel echt te waarderen. 

Lees ook:  Stereotypen rondom het moederschap onuitroeibaar?

Allereerst een handgeschreven kaart van de manager, en ze hebben dit jaar gekozen voor een ‘partnership met Levi’s’. Ze laat een waardebon zien waarmee ze een broek mag uitzoeken. Het jaar daarvoor hadden ze een zelfde soort ‘partnership’ met Adidas en daarvoor met Ace & Tate. De Ace & Tate cadeaubon voor een zonnebril (‘vooruitblik’) was geinig verpakt in een custom made blik.

Bijenkorf verder door het slijk

Ook TV programma’s haken in op de blunder van de Bijenkorf. René van der Gijp grapt na de kritiek op het karige kerstpakket van de Bijenkorf: ‘Het is ook nooit goed hè’ in Vandaag Inside. “Die Bijenkorf ademt sjiek uit, een deftige winkel, maar het is absoluut niet sjiek wat ze die mensen aan uurloon betalen. Want het is echt een schande dat je daar de hele dag moet werken voor een paar centen ( €11 – €12 Bruto per uur) dus ik begrijp best dat deze mensen nu in deze drukke tijden met de kerst zeggen: zo nou gooien we de kont tegen de krib” zegt Johan Derksen. Daarna roept Derksen op om solidair te zijn met de Bijenkorf medewerkers en niet meer naar de Bijenkorf te gaan.

Beter dan geen kerstpakket

Dit jaar is de Bijenkorf de klos, of zijn het hun medewerkers? Het is in elk geval extra pijnlijk aangezien ze zelf claimen specialist te zijn in het maken van luxe kerstpakketten met hun jarenlange ervaring en de Bijenkorf Cadeauservice voor bedrijven. Maar eerlijk is eerlijk: alles is beter dan het kerstpakket schrappen. We benadrukken in ons blog vaak dat in tijden van crisis het kerstpakket een kostenpost is die je het laatste zou moeten schrappen. En het kerstpakket is ook het eerste wat je als werkgever weer oppakt wanneer het financieel beter gaat.