Bedrijf failliet, merch stijgt in waarde

Begin maart 2023 ontstond plotseling een bankrun op de Silicon Valley Bank, een bank die, de naam zegt het al, vooral favoriet was bij tech-startups (zoals het Nederlandse Pharming) en durfkapitalisten. Het resultaat: het grootste bankenfaillissement sinds de crisis van 2008.

Waarom mensen meer dan $200  betalen voor een promo petje en beker met bedrijfslogo

Elk nadeel heb zijn voordeel: eigenaren van SVB-promotieartikelen (ik neem aan gewezen klanten van de bank) blijken grof geld te verdienen aan het verkopen van hun laatst overgebleven tastbare herinneringen aan hun bankrekeningen door ze aan te bieden op ebay.

Silicon Valley Bank merchandise

Biedt alsjeblieft op dit welkomstgeschenk (…) ik moet volgende week de huur betalen!

Gedupeerde klant

“Biedt alsjeblieft op dit welkomstgeschenk, dat ik een maand geleden kreeg als nieuwe klant: ik moet volgende week de huur betalen!” De verkoper verkeert blijkbaar in acute geldnood doordat zijn bankrekening op zijn minst bevroren is. 

Voor een svb-petje en -beker wordt ( stand 14 maart) ook grof geld geboden:

silicon valley bank promo cap

De kracht van ‘limited edition’ merchandise

Waarom in ‘s hemelsnaam zouden mensen meer dan $ 200  willen betalen voor een kartonnen doos? Of voor een pet plus beker bedrukt met bedrijfslogo? 

Iedereen begrijpt dat er geen nieuwe svb-promo’s meer op de markt zullen komen. Daarmee zijn het de facto ‘limited editions’ geworden. We zagen hetzelfde bij Lehman Bros promotieartikelen en Theranos merchandise. De één zijn dood is de ander zijn brood, zeker waar het promotionele artikelen betreft.

Het is een morbide voorbeeld van het nut en de waarde van kleine series promotionele producten die om wat voor reden dan ook reuring veroorzaken. Ze zijn gewild, worden snel schaars en dus stijgt de prijs, hun duurzaamheid en daarmee de promotionele waarde.

Lees ook:  Pizza Hut streetwear: Tastewear

Het is nuttig om bij het ontwikkelen van promotionele campagnes-met-swag met dit fenomeen rekening te houden. Ga voor kwaliteit, een exclusief design én een beperkte oplage. Dat levert niet alleen meer, maar ook lang voortdurende aandacht op, omdat je zeker weet dat de merch lang gekoesterd zal worden. 

En steeds meer waard wordt. 

P.S. Inmiddels inspireert het SVB-faillissement ook al tot nieuwe en cynische t-shirts – en de prijzen voor ‘authentieke’ merchandise van de bank blijven stijgen.

Bestel SVB t-shirts via Etsy
silicon valley bank merchandise kopen