Bamboe servies giftig

Servies van bamboe en melamine kunststof kan giftig zijn en is sinds vandaag in Nederland verboden

Geven jullie nog bamboe servies zoals bekers, bidons, kommen etc. als relatiegeschenk of promotioneel product? Dan moet je daar nu echt mee stoppen!

Bamboe lovers opgelet: Er zijn genoeg andere leuke bamboe geschenken waar niks mis mee is. Wat dacht je van deze gifts gemaakt van gerecyclede eetstokjes? Of een bamboe draadloze lader.

Vandaag adviseert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om melamine kunststof serviesgoed waarin bamboe en/of maisvezels zijn verwerkt, niet (meer) te gebruiken. Gebruik ervan kan leiden tot maagirritatie en maagzweren. Vooral voor kleine kinderen is deze stof gevaarlijk. De waarschuwing staat in een brief van minister Tamara van Ark (Medische Zorg) aan de Tweede Kamer. 

Giftige stof

Bekers en mokken met bamboevezels worden vaak aangeprezen als ‘duurzaam’ en ‘milieuvriendelijk’. Maar het zogenaamd duurzaam bamboe servies kan giftige stoffen afgeven wanneer je het gebruikt voor warm eten en drinken zoals koffie of thee. Het gaat hier om een ongezond hoge waarde formaldehyde die in het voedsel of drinken terecht komt. 

De Duitse consumentenbond ( Stiftung Warentest) waarschuwde consumenten al ruim een jaar geleden voor de schadelijke stof. En dat was ook de aanleiding voor NVWA om een eigen onderzoek en risicobeoordeling te maken. Lees hier waarom bamboe bekers precies gevaarlijk zijn voor je gezondheid.

Risico onderzoek

Het betreft zowel de zogeheten to-go bekers, als normaal serviesgoed. In totaal zijn 46 stuks bekers, kommen en mokken onderzocht. Hoge overschrijdingen van de migratielimiet voor formaldehyde zijn geconstateerd. Bureau Risicobeoordeling & onderzoek (BuRO) van de NVWA adviseert, op basis van hun risicobeoordeling, om alle kunststof serviesgoed waarin bamboe en/of maisvezels zijn verwerkt niet (meer) te gebruiken. 

Lees ook:  Apple: meer bewegen = meer winst (vitaliteit kado tips)

Servies gemaakt van melamine kunststof en waarin bamboe en/of maisvezels zijn verwerkt moet direct uit de handel worden gehaald. NVWA

Recall

Melamine en bamboe servies moet direct uit de markt worden gehaald. De NVWA laat importeurs en aanbieders van deze producten dat vandaag weten. Consumenten die dergelijke producten nog aantreffen op de Nederlandse markt kunnen dit melden bij de NVWA. De autoriteit treedt handhavend op als de producten in Nederland worden aangeboden.

Daarnaast adviseert het Voedingscentrum om ook servies dat voor 100% van de kunststof melamine is gemaakt, niet te gebruiken voor het eten en drinken voor kinderen tussen 0 en 3 jaar.

Waarschuwing

onschadelijke bamboe beker
Onschadelijke bamboe relatiegeschenk bekers, met 304 grade RVS binnenwand

Op moment van schrijven zien we nog veel relatiegeschenk leveranciers bekers en ander serviesgoed gemaakt met bamboevezels aanbieden. Is al het bamboe servies giftig? Nee! Ook zijn er veel drinkbekers te koop waarvan de buitenkant een bamboe-look heeft. De binnenwand van de bekers is, als het goed is, van 304 foodgrade roestvrijstaal.

Type 430 wordt ook wel 18/0 genoemd. Dat cijfer verwijst naar de hoeveelheid chroom (respectievelijk) nikkel. 304 RVS bevat een verwaarloosbare hoeveelheid nikkel (0,75%).

Wees extra voorzichtig, en vraag naar de exacte samenstelling van het product. En wil je een echt duurzame drinkbeker? Kijk dan eens naar materiaal zoals emaille. Of check de top 8 duurzamere drinkflessen.