Hierdoor zijn bamboe bekers gevaarlijk en niet heel erg duurzame geschenken

Drinkbekers zijn super populaire geschenken, maar pas op met bamboe bekers. Wanneer blootgesteld aan hitte/warmte blijken zogenaamde duurzame bamboe bekers, gifstoffen (melamine) af te scheiden die weer terecht komen in je drankje.

Stiftung Warentest onderzocht 12 bamboe bekers. Maarliefst 7 bamboe bekers zijn gevaarlijk voor je gezondheid

Dat veel bamboe bekers giftig kunnen zijn, blijkt uit recent onderzoek (2019) van de Duitse consumentenbond Stiftung Warentest. De giftige stof melamine komt vrij als je warme drank zoals thee of koffie in de bekers bewaart.

Ook blijkt uit het onderzoek dat veel bamboe beker merken op hun etiket onvolledige informatie geven over de samenstelling van het product. Er zit bijvoorbeeld altijd plastic verwerkt in de bamboe mokken. Terwijl dit niet altijd duidelijk vermeldt staat.  

Melamine en formaldehyde

Melaminehars is een lijmmiddel dat bestaat uit melamine en formaldehyde. Melamine kan de nieren en de blaas aantasten. Formaldehyde kan de huid, luchtwegen en ogen irriteren en zelfs kanker veroorzaken. Misschien herken je die stof nog van het Chinese babymelk schandaal, waardoor ongeveer 54.000 babies in het ziekenhuis moesten worden opgenomen.

ikea giftige bamboe beker test resultaat melamine

Ikea heeft de bamboe beker Mugg tijdelijk uit de verkoop gehaald. Zeer grote hoeveelheden melamine werden overgebracht van de beker naar het test voedsel in het laboratorium.

Advies Stiftung Warentest

Blijf uit de buurt van bamboe mokken. Van meer dan de helft van de geteste bamboe bekers worden zeer grote hoeveelheden melamine opgelost in de drank. De rest van de bekers wekken onterecht de indruk, dat consumenten een puur bamboe-product kopen en een milieuvriendelijke keuze maken.

Lees ook:  Relatiegeschenken marktonderzoek 2019: 6 takeways

Stiftung Warentest werd in 1964 opgericht in opdracht van de Duitse Bondsdag om de consument onafhankelijke en objectieve ondersteuning te bieden door middel van vergelijkende tests van goederen en diensten.

Onze eigen consumentenbond adviseert geen bamboe bekers voor warme dranken te gebruiken.

Welke bamboe bekers zijn gevaarlijk?

12 merken bamboe drinkbekers zijn getest. Overmatige hoeveelheden verontreinigende stoffen werden aangetroffen in de mokken van deze merken:

 1. Aldi Nord herbruikbare beker
 2. Ecoffee Cup
 3. Graphic Workshop Premium Cup Bamboo 
 4. Ikea Mugg 
 5. La Vida
 6. Rex London Bamboo Travel Mug (+ misleidende etikettering)
 7. Zuperzozial Cruising Travel Mug (+ misleidende etikettering)

Welke bamboe bekers zijn veilig?

Van de 12 onderzochtte bamboe mokken in het Duitse onderzoek kwamen deze 5 merken positief uit de test:

 1. Chicmic Bamboo Cup
 2. Ebos Bamboo Mug Coffee-to-go
 3. Morning hero
 4. Pandoo
 5. ppd Reismok Bamboe

Zijn bamboe bekers afbreekbaar?

Veel bamboe drinkbekers worden onterecht op die manier aangeprijsd. Het is onmogelijk om puur met alleen gebruik van bamboe hout een drinkbeker in die vorm te krijgen. Daarvoor wordt de bamboe vermalen tot vezel. Vervolgens met kunstoffen vermengt, om rotting te voorkomen. En tot slot in een wensbare vorm gegoten. Net als ouderwetse plastic bekers eigenlijk. Maar als je de productomschrijving op de website van de leverancier leest, dan lijkt het net alsof de drinkbeker volledig gemaakt is van bamboe. Wat natuurlijk flauwekul is. 

The Morning Hero adverteert met “biologisch afbreekbaar”. Pandoo schrijft op de verpakking: “Bamboe is een natuurlijke grondstof die geen niet-afbreekbaar afval veroorzaakt.” Voor pure bamboe is dat natuurlijk waar. Maar de dikwandige plastic beker rot niet op de composthoop, zelfs niet in jaren. Zelfs industriële composteringsbedrijven willen het materiaal niet verwerken.

Lees ook:  Relatiegeschenk uitgaven stijgen, hoe besteden bedrijven hun budget?

Bamboevezels & PP

Er zijn ook bamboe drinkbekers die voor 50% bestaan uit bamboevezels, en 50% Polypropyleen (PP). Polypropyleen wordt ook wel polypropeen genoemd of afgekort naar PP. Het is een van de meeste geproduceerde kunststoffen in de wereld. Ook is het een van de meest veilige kunstoffen en BPA vrij. PP heeft een hoge temperatuurbestendigheid en is goed bestand tegen chemische oplossingen en zuren.Er is onderzoek geweest naar PP, dit zou oleamide “lekken”. Maar dit is nog te weinig bewezen en onvoldoende onderbouwd.

Kun je bamboe bekers recyclen?

In het dagelijks leven vind je de stof PP bijvoorbeeld terug in rietjes, yoghurtbakjes, medijnflesjes, limonadeflessen, luiers, sausflessen en deksels. Je kunt deze bekers niet gewoon in de natuur wegwerpen. Het is gewoon plastic, dat je kunt recyclen door gescheiden weg te gooien. 

Helaas is plastic lang niet altijd goed te recyclen. Het rendement van een sorteermachine is dan ook nooit 100% en in de praktijk wordt het meeste gerecyclede plastic dan ook ‘gedowncycled’. Het wordt gebruikt voor bloempotten, bermpaaltjes, jerrycans en tuinstoelen: producten die niet meer gerecycled (kunnen) worden.

Ecologisch, milieuvriendelijk en duurzaam relatiegeschenk?

Dus als je denkt: laten we lekker duurzaam een bamboe mok bedrukken. Denk dan nog even een keertje goed na. Een bamboe relatiegeschenk heeft een hele mooie natuurlijke uitstraling. Zoals bijvoorbeeld deze draadloze bamboe opladers. Maar meer dan dat, is het ook echt niet.


Bekijk de complete testgegevens per merk en drinkbeker op: Stiftung Warentest