Aptera bewijst het belang van design – en goed ontworpen swag

Na het debacle met de Lightyear, de Nederlandse zonne-energie auto die in Finland gemaakt zou worden, kondigt VDL Nedcar nu een samenwerking met het Duitse ElectricBrands aan, om twee rare modellen-op-zonne-energie te gaan bouwen, de Evetta en de Xbus.

De Evetta is een fantasieloze BMW-Isetta lookalike, de Xbus een…raar mormel? Ik vrees dat dat ook een kort avontuur wordt. Ze hebben tot dusverre geen branded promotionele producten laten zien.

Een van de redenen waarom de Lightyear geen succes werd is volgens mij dat de auto er niet uitzag, net als de wel erg cheap gedesignde merchandise.

lightyear merchandise design

Aptera lokt investeerders – met design én branded Aptera swag

Nee, geef mij als vrouw-met-smaak dan maar de Aptera.

aptera auto

Aptera ging al een keer in jeugdige overmoed ten onder – ze hadden toen ook alleen een t-shirt als promo. Na een herstart komt het merk nu sterker dan ooit terug, met een nieuw merchandise assortiment dat er mag zijn. Aptera swag is volgens de laatste mode gestyled: bescheiden, rustig.

Het nieuwe crowdfunding programma is slechts twee weken actief, maar heeft al $ 3 miljoen van zijn doel van $ 20-50 miljoen extra investeringen binnengehengeld. Om de overige 47 miljoen bij elkaar te krijgen, zet het bedrijf als USP die nieuwe swag aan als lokkertjes – naast korting op de prijs van de auto ( is het wel een traditionele auto, of liever een sf-mobiel?) natuurlijk. 

Naast die korting van 5% op de aanschafprijs van een Aptera (vanaf $25.900, aanzienlijk minder dan de Lightyear had moeten kosten) en kwijtschelding van de reserveringskosten van $100 krijgt iedereen die tussen 27 januari en 26 maart van dit jaar meer dan $ 10k investeert, een limited edition hardcover boek over het Aptera-productie- en ontwerpproces. Leg je meer dan $ 15k in, dan krijg je ook nog een “branded Aptera adventure bag.” Investeer je meer dan $25.000, dan krijg je ook nog een “branded Aptera Accelerator jacket.” 

Lees ook:  Eindelijk, een oneindige kaars!

Aptera belooft in de toekomst extra swag-prikkels te zullen geven: er zullen “meer items en ervaringen aan het assortiment” toegevoegd worden naarmate er meer investeringen binnenkomen. Het zinspeelt ook op een speciale prijs voor de top 10 investeerders, maar ‘dat is nog even afwachten’.

aptera camper model
Aptera’s Launch Edition: het camper model!