Amazon “swag bucks” hebben averechts effect

Cadeautjes voor excellente werknemers? Niet altijd okay!

Al jaren is het een van de grootste ‘uitdagingen’ voor werkgevers. Hoe kan ik passende medewerkers werven, ze motiveren om optimaal te presteren, ze helpen zich even optimaal te ontwikkelen en hen vervolgens ook voor de organisatie behouden – voor een redelijk salaris. 

In deze droge opsomming schuilen allerlei angels en klemmen. Hoe lok je de beste nieuwe kandidaten? Hoe laat je ze nadat ze aangenomen zijn soepel accultureren? Hoe motiveer je hen tot maximale inzet? Hoe zorg je ervoor dat ze hun werk ook leuk blijven vinden, groeien in hun werk en graag die stap extra zetten? Over deze breinbrekers zijn ontelbare artikelen te vinden, van huis- tuin en keukenadviezen tot (met uitgebreid onderzoek onderbouwde) ‘wetenschappelijke’ teksten. 

Grappig genoeg pretendeert ook onze branche bij elke uitdaging de helpende hand te kunnen bieden. We geven branded geschenken weg tijdens banenbeurzen, steunen HR bij de introductieweken met welkomstpakketten, verblijden thuiswerkers met vrijmiboboxen en belonen excellente collega’s (zolang dat nog mag) met prijzen en premies. 

Amazon beloont excellente werknemers met “swag bucks”

Amazon, ooit begonnen als internetboekhandel, is nu een van ’s werelds grootste werkgevers, maar staat al jaren niet bepaald bekend als excellente werkgever. Er wordt veel geklaagd over extreme werkdruk, lage lonen en slechte secundaire arbeidsvoorwaarden;  geen wonder dat het personeelsverloop bij Amazon erg hoog is.

Toch gebruikt de personeelsdienst van het concern de modernste methoden en technieken. Zo zijn vakbonden er niet welkom, en gebruikt de onderneming high-tech ‘niet-monetaire prikkels’ om de productiviteit in haar logistiek nog verder te verhogen.

amazon motivatie personeel swag bucks
Medewerker deelt zijn met Swag Bucks verkregen Amazon merchandise op Twitter.

Gamification van simpel werk met Swag Bucks

In het FC Games programma wordt magazijnmedewerkers de optie geboden, zich te zien als een avatar in real-time videogames met schattige namen als ‘PicksInSpace’, ‘Dragon Duel’ en ‘MissionRacer’. In zo’n game kunnen ze het tegen collega’s opnemen en premies verdienen of gewoon langer spelen (meer uren te draaien). Daarmee winnen ze een extra beloning  – maar dan wel in de  eigen valuta van Amazon, de Swag Bucks, die de werknemers alleen in de eigen e-shop kunnen inwisselen. Voor dingen zoals T-shirts en waterflessen, met logo van… inderdaad.  Tijdens topdagen, als het extra druk is, kan overwerk tijdelijk genoeg opbrengen voor duurdere items, zoals gameconsoles en smartwatches. De personeelsboeren benadrukken dat het programma volledig optioneel is, en dat niemand gedwongen wordt om mee te doen. Maar toch…

Lees ook:  Er is niks mis met Jumbo’s hoofdspencer van supporters

Er zijn grote Maren te plaatsen

Veel werknemers ( en vakbonden) stellen data deze vorm van motivatie alleen maar ten koste gaat van echt geld dat ze met hun toch al niet ruimhartig salaris verdienen. In plaats van werknemers te motiveren,  heeft het programma vaak een averechts effect.

Waarderingsprogramma’s voor werknemers, waarbij branded merch of andere bonussen te verdienen zijn hebben zich elders bewezen als effectief instrument. Zeker als werknemers trots zijn op hun werk, zijn ze ook best bereid het  logo van hun bedrijf (uit) te dragen. Maar in het geval van Amazon, waar merchandise en ‘gamification’ worden misbruikt, werken ze eerder averechts. 

Ze maken die grote dozen in de wei tot een hel op aarde. Volgens OSHA, de Occupational Safety and Health Administration, is de gamified werkomgeving potentieel erg gevaarlijk. Door net te doen of je in een game werkt geven de arbeiders prioriteit aan snelheid boven veiligheid – terwijl ze regelmatig zware en onhandelbare dozen moeten verplaatsen.

kritiek fc games amazon
Vice uit kritiek op Amazon’s FC Games voor medewerkers.

Zoals altijd is de conclusie: je kunt elk instrument ten goede of ten kwade inzetten.

Zelfs branded merchandise.