GL, kom in actie: Hong Kong deelt 700k gratis vliegtickets uit

Net als Nederland besloot ook HongKong enkele jaren geleden om de plaatselijke economie te steunen, die fors te lijden had onder Covid en wat daarmee samenhing. Een van de zwaarst getroffen sectoren was die van het toerisme; al snel kwam de lokale overheid met een fonds van liefst 2 miljard HKD (230 miljoen €) om de luchtvaartsector te ondersteunen. Een concrete actie die daaruit voortvloeide was dat de HongKongse overheid een half miljoen vliegtickets opkocht van Cathay Pacific, HK Express en HK Airlines – die door de reisbeperkingen niet gebruikt konden worden. Maar die tickets zijn nog steeds geldig, zo besloot men eind vorig jaar.

Hong Kong city marketing: 700.000 gratis vliegtickets!

Op 2 februari jongstleden lanceerde de baas van de stadstaat John Lee dan ook de campagne “Hello Hong Kong“. Liefst 700.000 gratis vliegtickets worden de komende tijd ingezet om het toerisme en het bedrijfsleven (denk aan beurzen voor de relatiegeschenkenbranche!) in Hongkong nieuw leven in te blazen. 

Vanaf 1 maart komen bezoekers uit Zuidoost-Aziatische landen in aanmerking voor die gratis reisjes, daarna Chinezen uit het vasteland van China. In april en mei krijgen reizigers uit Oost-Aziatische landen als Japan en Korea de kans om gratis te vliegen; vanaf juli kunnen inwoners van Hongkong zelf gaan genieten van 200.000 gratis uitgaande vluchten. 

Distributie door luchtvaartmaatschappijen

 Van de 700.000 beschikbare tickets (er zijn er nog wat bijgekocht!) zal 65% door de luchtvaartmaatschappijen zelf worden verdeeld; de rest wordt ter beschikking gesteld aan de organisatoren van toeristische activiteiten als de marathon van HongKong, de Rugby Sevens en Art Basel, alles om Hongkong als toeristische bestemming te promoten.

Lees ook:  Nieuwjaars Borrelbox: 'het jaar van de Os'
hong kong city marketing gratis vliegtickets
Alleen in Hong Kong: mega vliegtickets giveaway campagne voor city marketing.

De luchtvaartmaatschappijen mogen zelf bepalen hoe ze de gratis tickets in gaan zetten, bijvoorbeeld door een sweepstake, ‘twee kopen, een betalen’ of gewoon “wie het eerst komt, het eerst maalt”.

Tip: Hong Kong is een bijzondere stad om te bezoeken. Als er nog niet bent geweest adviseer ik een reis naar deze stad te combineren met een bezoek aan een van de grootste relatiegeschenk beurzen ter wereld: Hong Kong Gifts & Premium Fair.

Vouchers en giveaways voor bezoekers

“Hello Hong Kong” gaat verder dan het uitdelen van gratis vliegtickets. De plaatselijke regering heeft ook andere acties in petto, zoals e-vouchers voor andere evenementen die het imago van de stadstaat zouden kunnen verbeteren.

Daarbij is een bijzondere rol voorzien voor ‘goodies’: de Hong Kong Tourism Board heeft bijvoorbeeld aangekondigd dat reizigers die minder dan drie maanden in Hong Kong verblijven, geschenken kunnen ontvangen zoals cadeautjes, gratis welkomstdrankjes en vouchers van 100 HKD om ter plekke te besteden. Om in aanmerking te komen, moet je een buitenlands telefoonnummer kunnen tonen, de QR-code van je instapkaart scannen op de luchthaven, op de Hong Kong-Zhuhai-Macau-brug, de Tsim Sha Tsui Star Ferry-pier of bij het eindpunt van de West Kowloon hogesnelheidstrein. Bij zo’n 16.000 lokale bedrijven mag de bezoeker korting verwachten.