Aardappel medailles: duurzaam alternatief valt niet in de smaak

De medaille is het ultieme tastbare bewijs voor een geleverde prestatie. Op zoek naar een duurzaam alternatief voor metalen medailles, besloot de organisatie van de Scania Halve Marathon Zwolle om medailles gemaakt van aardappelzetmeel aan hun deelnemers uit te reiken. Deze verandering is echter niet door iedereen met enthousiasme ontvangen.

Aardappel medailles voor marathonlopers Zwolle vallen niet in de smaak: “Als ik dit had geweten, had ik mij niet ingeschreven!”

Op zaterdagavond 10 juni 2023 gaat de Zwolse Halve Marathon van start, circa 10.000 fanatieke hardlopers rennen dan gezamenlijk een rondje door de hoofdstad van Overijssel. Na de aankondiging dat de organisatie van de hardloopwedstrijd metalen medailles vervangt door aardappel medailles, zijn er honderden voornamelijk negatieve reacties ontvangen. 

Op social media werd onderstaand bericht gedeeld:

Daar is die dan, na 21 kilometer krijg jij jouw welverdiende medaille. In het kader van duurzaamheid hebben wij een nieuwe medaille. Dit jaar zijn de medailles van aardappelzetmeel gemaakt. Het zetmeel is afkomstig van de aardappelschillen uit de frietindustrie en is dus ook biologisch afbreekbaar. Hangt deze medaille 10 juni ’s avonds om jouw nek?

Reacties eco medailles

De reacties van deelnemers aan de marathon liegen er niet om. Zo schrijft Rick Panman: “Jammer dat de organisatie voor deze vorm van duurzaamheid heeft gekozen. Je zelf 12 wken in het zweet werken voor een aardappelschijfje. Echt een aanfluiting en een belediging voor ons lopers. JAMMER JAMMER JAMMER.” Een ander commentaar verwijst naar de Flippo, blijkbaar worden de medailles gemaakt van aardappelzetmeel niet even goed gewaardeerd als de traditionele metalen variant. Mirjam Wissink is teleurgesteld, en heeft spijt van haar inschrijving: “Als ik dit had geweten, had ik mij niet ingeschreven! Bewaar al mijn medailles zorgvuldig maar van hout, aardappelzetmeel etc. Slaat echt ‘door’. Zonde van deze mooie loop.”

Lees ook:  Calvé laat zijn pindakaas potten bedrukken

Medaille gemaakt van 100% natuurlijke producten

Er zijn zogenaamde eco-medailles gemaakt van hout, houtpulp en bioplastic gebaseerd op zetmeel. Het zetmeel is afkomstig van aardappelschillen uit de frietindustrie. De medailles zijn daarom volledig biologisch afbreekbaar. Klinkt logisch dat je voor dit soort duurzame alternatieven kiest, maar blijkbaar is het publiek in Zwolle nog niet klaar voor deze verandering. De leverancier van de duurzame medialles is PROM’ES Event Supplies.

eco medialles gemaakt van duurzaam materiaal

Is een metalen medaille niet duurzaam?

Je vraagt je misschien af, wat is er milieuonvriendelijk aan een metalen medaille? Bedenk je dan dat het gros van de sportprijzen niet in Europa maar in Azië geproduceerd worden. Dus waarom een schip (of erger: een vliegtuig) uit China laten komen om de tienduizend hardlopers een medaille om te hangen?

Bovendien worden organisatoren van evenementen steeds bewuster van hun ecologische footprint. Lees bijvoorbeeld maar over de kritiek die de Tour de France elk jaar te verduren krijgt over hun promotieartikelen. En denk maar aan de bergen plastic wegwerpflesjes die men vroeger na afloop van een hardloopwedstrijd langs het parcours zag liggen.

Daarom kwam de London Marathon in 2021 al met eetbare vegan buideltjes gemaakt van algen als duurzaam alternatief voor de plastic flesjes. Ik ontdekte dat de leverancier van de aardappel medialles deze buideltjes ook verkoop aan organisatoren van evenementen in Nederland onder de naam ‘Oohos’: