Aandacht geven aan je klant? Zo doe je dat!

Aandacht geven aan klanten doet wonderen – of het nu gaat om consumenten, zakelijke relaties of medewerkers. Niemand betwijfelt dat kleine attenties, tastbare aandacht, effectief zijn. Geef aandacht aan je klanten op verjaardagen, – aan het  einde van het jaar, op beurzen of bij andere evenementen. Deze attenties ondersteunen en versterken altijd de band tussen gever en ontvanger, tenzij ze om wat voor reden dan ook niet in de smaak vallen. Hoe minimaliseer je de kans dat je medewerkers geen goed woord over hebben voor je kerstpakket of je giveaway niet eens accepteren? 

Aandacht geven aan klanten: Wie goed doet, goed ontmoet

Klanten zijn gek op aandacht. En aandacht (gemeende affectie) is ook cruciaal bij het uitkiezen van je cadeau. Een secretariaat dat liefdeloos en zuchtend opziet tegen de opdracht wéér een LEUK eindejaarsgeschenk samen te stellen creëert dezelfde interesse bij de ontvangers.

Geven maakt gelukkig!

Wie de  tijd neemt om te proberen een ander écht blij te maken, wint zelf veel. Het spreekwoord hierboven is dan ook meer dan een oud cliché. Geven maakt gelukkig, en dat effect begint al bij het met zorg en liefde kiezen van het geschenk: onderzoek toont steeds weer aan dat in die fase al gelukshormonen vrijkomen, die opnieuw hun werk doen bij positieve reacties van de ontvanger. Attenties, tastbaar of niet,  betekenen erkenning en waardering en versterken de banden tussen ontvanger en gever.

1. Moeten is dwang en huilen is kindergezang

Aandacht geven door je klant te overstromen met (dure) cadeaus is geen goed idee. De grootte, de waarde van de attentie is nauwelijks van belang. Interessant genoeg zijn het juist de kleinste gebaren die het grootste positieve effect genereren, zo blijkt uit onderzoek. Een belangrijke reden zou kunnen zijn, dat bij geven en nemen het reciprociteitsbeginsel een zekere rol speelt. Hoe groter en duurder het  geschenk, hoe groter de wederkerigheidsdruk, die de ontvanger bewust of onbewust voelt. Iemand iets schuldig denken te zijn is géén positief gevoel! 

Lees ook:  10x leuke brievenbus cadeaus voor bedrijven

2. Wat is een perfect gebaar?

Wat je klanten ook geeft, een relatiegeschenk, giveaway of kerstpakket, het moet simpel zijn, maar passend, exquis (met zorg gekozen) en geraffineerd. Het cadeau hoeft niet duur te  zijn, maar het mag er niet goedkoop uitzien. Amusante prullaria kunnen bij goede vrienden een vrolijke lach teweeg brengen maar bij klanten en medewerkers een averechts effect sorteren. Een giveaway moet liefst fraai en nuttig zijn en getuigen van de creativiteit en goede wil van de gever.

Dit geldt met name voor relatiegeschenken. Deze moeten niet alleen de ontvanger aanspreken, maar moeten positieve associaties met en over de gever genereren. En niet alleen tijdens het unboxing moment, maar ook daarna.

3. Het hemd is nader dan de rok

Amsterdammers zijn voor Ajax, Eindhovenaren voor PSV. Een geschenk met een duidelijke band met de regio werkt altijd positief. Een regionale of lokale referentie creëert extra positieve associaties en verbanden tussen gever, het geschenk en de ontvanger. Een lokaal gebrouwen bier komt beter aan dan mondiaal verkrijgbaar gerstenat. Een entreebewijs voor een lokaal museum roept meer emoties op dan een coffee table boek over de Provence. Een gift aan een lokaal goed doel is beter dan een obligate schenking aan Greenpeace –  de gever toont zich op meerdere manieren solidair met de ontvanger.

Dit geldt overigens ook voor een multinational – die meer indruk maakt met een geschenk dat gemaakt is door lokale ambachtslieden uit een ontwikkelingsland dan met een product uit een fabriek van een collega mondiale speler. 

Lees ook:  Top 5 zomer relatiegeschenken 2017

Aandacht laat de klantrelatie groeien

De waarde van kleine attenties, zowel zakelijk als privé, kan moeilijk worden overschat. Wil je je relatie met partners, medewerkers en klanten verstevigen, koester die dan. En laat dat blijken door met aandacht gekozen simpele maar geraffineerde attenties.