3 need-to-know relatiegeschenk trends van 2017

Dit hebben alle nieuwe relatiegeschenken catalogi in 2017: Retail Details, een waanzinnige verpakking en… de bonus feature!

De Promotional Products International Association’s (PPAI) Expo is een grote relatiegeschenken beurs in de Verenigde Staten. Als je niet bekend bent met de PPAI: meer dan 1.300 exposanten en 11.000 distributeurs van ruim 4.000 bedrijven verzamelen elk jaar voor het 5-daagse evenement. Ze komen er om nieuwe producten te verkopen, nieuwe producten te ontdekken, relatiegeschenk trends en natuurlijk een beetje vertier. Het is immer in Vegas… Sarah Radin bezocht dit voorjaar de beurs. Ze is marketing medewerker bij Boundless Network. Een leverancier van promotionele artikelen in Austin (Texas). Ze heeft deze 3 grote relatiegeschenk trends voor 2017 geïdentificeerd. Die wat mij betreft ook opgaan voor Europa.

relatiegeschenk trends 2017 vanaf de PPAI beurs in Las Vegas
In de spotlight: een kwart miljoen ‘nieuwe’ relatiegeschenken op de PPAI Expo in Las Vegas ( Januari 2017)

Relatiegeschenk trend 2017 #1:

Retail details

We zien al een paar jaar een groeiend aantal retail merken die de relatiegeschenken markt betreden. Maar ook vice versa. Tegelijkertijd duiken er imitatie producten en spin-offs op van die merken. De invloed van de retail industrie is voelbaar in de relatiegeschenken markt. Ik heb het bijvoorbeeld over Retail Details. Kleine details zoals verborgen zakken of kleine versieringen die een product een luxere uitstraling geven. Stijve katoenen shirts worden vervangen door zachte, hoogwaardige stoffen. Voorraadkleuren worden steeds minder belangrijk, de focus ligt meer op on-trend kleuren. We zien op grote schaal een verschuiving van kwantiteit naar kwaliteit.

Bijvoorbeeld details in een nieuwe tassenlijn (Bag To Freedom) of het nieuwe kledingmerk SG van Falk & Ross. Beide vinden hun oorsprong in de relatiegeschenken branche.

falk & Ross kledingmerk
Falk & Ross kleding merk SG

Relatiegeschenk trend 2017 #2:

Klanten willen een ervaring. Niet je product!

trend relatiegeschenken 2017 verhaal ervaring
Johnny Earle

Tijdens de beurs, had ik het genoegen om Johnny Earle’s (aka Johnny Cupcake) seminar bij te wonen – “Recept for Brand Loyalty”. Zijn merk heeft een cult-achtig gevolg door zijn unieke marketing die de klant onderdompelt in een ervaring in plaats van alleen een product te verkopen. Zijn creatieve prankster mentaliteit bedacht wat hij noemt ’s werelds eerste t-shirt bakkerij. Een nep-bakkerij natuurlijk, die in feite creatieve t-shirts verkoopt.

Lees ook:  Luchtplantjes: hipste (groene) relatiegeschenk van dit moment

Het merk dat hij heeft gebouwd, heeft fans die zijn ijsco truck achtervolgen, dagenlang voor de winkel in Boston wachten op speciale releases en die duizenden dollars voor zijn product bieden op E-bay. En dat alles voor een t-shirt in een unieke verpakking! Gaat het allemaal te snel? Bekijk dit informatieve filmpje over de Johnny Cupcake waanzin: en je snapt waarom hij een veelgevraagd keynote speaker is.

Johnny bedoelt dat je de verpakking van je relatiegeschenk niet moet vergeten. De verpakking kan elk standaard product in een bijzonder cadeau veranderen. Dingen van waarde worden zorgvuldig bewaard. Dus het toevoegen van creatief ontworpen verpakkingen verhoogt automatisch de waarde van elk product in de beleving van de ontvanger. Daarnaast creëert het uitpakken van je cadeau een ervaring voor de ontvanger. Denk maar aan de schaar in de onmogelijke te openen plastic verpakking.

“Als je mensen niet iets geeft om over te praten, dan gaat niemand over je praten” – Johnny Earle

relatiegeschenk trend 2017 bbq kit ervaring verpakking
EcoEasy’s “Tailgate in a Box”

Een ander voorbeeld van zo’n goede verpakking is ‘Tailgate in a Box‘. De bbq-kit beschikt over een draagbare barbecue en alle essentiële dingen die je nodig hebt om een geweldige dag met vrienden te maken. De bbq-kit zit verpakt in een doos bedrukt met jonge twintigers die uit hun dak gaan. Dit relatiegeschenk is daarom meer dan een verzameling BBQ gerelateerde producten. Het biedt een onvergetelijke dag met vrienden of familie en een vers gegrilde hamburger.

Mensen kunnen een relatiegeschenk wellicht vergeten. maar ze zullen niet snel het gevoel vergeten dat ze kregen toen ze het relatiegeschenk openmaakte. Het associëren van je merk met een leuke herinnering is de snelste manier om van elke klant een fan van je merk te maken. Wat dacht je van deze grappige relatiegeschenk cadeaubon verpakking of deze originele geschenkverpakking voor Godiva chocolade.

Lees ook:  Terugblik Haptica 2018

Relatiegeschenk trend 2017 #3:

Twee is beter dan één (multifunctionele producten zijn blijvertjes)

But WAIT, there’s more!

Ken je die uitspraak van TV verkopers in infomercials? Ze hebben een goede reden om mensen op die manier het product te verkopen. Mensen houden ervan wanneer producten meerdere doeleinden dienen of bonusfuncties hebben. Denk maar eens aan de evolutie van de simpele pen. Wat begon als schrijfgereedschap, is getransformeerd in een multifunctioneel survival tool voor op kantoor. Denk aan een stylus functie, zaklamp, geïntegreerde laser pointer, schermreiniger et cetera. Het is vergelijkbaar met de auto industrie: stoelverwarming is standaard. Waarom de stuurverwarming niet? Klanten verwachten steeds meer opties en functies.

Enkele andere voorbeelden zijn het potlood dat je na gebruik in de grond kunt steken. Er zal een plant uit groeien! Deze originele wijnfles verpakkingen. Portemonnees zijn tegenwoordig allemaal beveiligd tegen skimmen. Wat dacht je van deze ultieme 10-in-1 survival multitool? De autolader met draadloze carkit en safety hammer. Of de Kikkerland 4 in 1 pen met schroevendraaier, meetlat en waterpas!


Wat mag je verwachten in 2017? Relatiegeschenken mogen hoogwaardige, multifunctionele, retail-achtige producten zijn. Verwacht ook uitzonderlijke verpakkingen in combinatie met creatieve campagnes, in plaats van verpakkingen als sluitstuk van de begroting.

3 gedachten over “3 need-to-know relatiegeschenk trends van 2017”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.